2810 242 279 info@enolo.gr

Καλός μαθητής σημαίνει καλός ακροατής

image_pdfimage_print

Η μέθοδος Tomatis στηρίζεται στην αρχήν ότι «οι καλοί μαθητές είναι καλοί ακροατές“.

Γιατί;

1.    Οι μαθητές που είναι καλοί ακροατές μπορούν να εστιάζουν την προσοχή τους στις σημαντικές πληροφορίες και να απορρίπτουν τις άσχετες. Έτσι μπορούν να συγκεντρώνονται και να κατανοούν χωρίς προσπάθεια. Οι αδύνατοι μαθητές (ιδίως με υπερκινητικότητα) δεν μπορούν να απορρίψουν τα άσχετα ερεθίσματα από το περιβάλλον και την τάξη (π.χ φασαρία, ομιλίες κλπ.) και αυτό τους δυσκολεύει να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι σημαντικό π.χ. τον καθηγητή.

Η μέθοδος Tomatis δίνει ξανά την ικανότητα στο αυτί να αντιστέκεται στους περισπασμούς και να εστιάζει σε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και να κατανοήσουμε!

2.    Οι καλοί μαθητές μπορούν με ευκολία να αναγνωρίζουν λεπτές διαφορές μεταξύ των ήχων που αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου. Οι αδύνατοι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολία σ΄αυτή την αναγνώριση με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην ανάγνωση, ορθογραφία, κατανόηση κλπ.

Η μέθοδος Tomatis επανεκπαιδεύει την ικανότητα του αυτιού να αναλύει με ακρίβεια τους ήχους!

3.   Οι καλοί μαθητές έχουν το δεξί αυτί κυρίαρχο το οποίο συνδέεται άμεσα με το «γλωσσικό κέντρο», το αριστερό ημισφαίριο, εκεί όπου γίνεται η επεξεργασία της γλώσσας. Αυτή η σύνδεση είναι άμεση και ακριβής και έτσι ο καλός μαθητής επεξεργάζεται τις πληροφορίες γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Αντιθέτως, σε πολλούς αδύνατους μαθητές που έχουν το αριστερό αυτί κυρίαρχο, η διαδρομή ως το «γλωσσικό κέντρο» του εγκεφάλου είναι μακρύτερη με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επεξεργασίας και κατανόησης των πληροφοριών.original-1289296-1


Η μέθοδος Tomatis κατορθώνει να εδραιώσει την κυριαρχία του δεξιού αυτιού με αποτέλεσμα ο μαθητής:

1. να αποκωδικοποιεί ακριβέστερα τα ηχητικά μηνύματα

2. να ελέγχει αποτελεσματικότερα την παραγωγή του λόγου

3. να εστιάζει καλύτερα την προσοχή του.
Η μέθοδος Tomatis βοηθά να βελτιωθεί η ακρόαση η οποία αποτελεί τη βάση της γλώσσας, της μάθησης και της επικοινωνίας.

Ιδρύθηκε το 1950 από τον Γάλλο ωτορινολαρρυγγολόγο, φωνίατρο και ερευνητή Δρ. Α. Τοματίς. Η θεραπευτική τεχνική την οποία θεμελίωσε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, στηρίχτηκε στην επιστημονική ανακάλυψη, η οποία είναι κατοχυρωμένη από το 1957 στη Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής και Επιστημών, και ονομάστηκε « Φαινόμενο TOMATIS ».


Επικοινωνία

Κέντρο Ολιστικής Υγείας

Εν Όλω

2810242279

Σμύρνης 28, 5ος όροφος

Ηράκλειο Κρήτης

Author Info

Κλειώ Ανδρουλάκη

Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός Ηχοθεραπεύτρια μεθόδου Tomatis

No Comments