2810 242 279 info@enolo.gr
βοτανοθεραπεία

Επιστροφή στη φύση- Επιστροφή στα βότανα

Γιατί δοκιμάζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τη βοτανοθεραπεία;

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας, αναζητούν φυσικούς τρόπους αυτοθεραπείας και πρόληψης των παθήσεων, σε μια εποχή που έχει αυξηθεί δραματικά η υπερχορήγηση των συνθετικών φαρμάκων, αλλά και οι παρενέργειες αυτών.
Η βοτανοθεραπεία είναι μία από τις αρχαιότερες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας  χρησιμοποιώντας τις θαυματουργές ιδιότητες των φυτών. Η θεραπευτική δράση ενός φυτού, ειδικότερα ενός βοτάνου βασίζεται στην αρμονική συνεργία όλων των συστατικών που υπάρχουν σ’ αυτό. Τα θεραπευτικά βότανα θεωρούνται λιγότερο τοξικά από τα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα και είναι αποτελεσματικά σε διάφορες ασθένειες, οξείες ή χρόνιες, ιδιαίτερα σε αυτές που χρειάζονται “ήπια” θεραπεία.
Επίσης, τα βότανα επιτρέπουν σε εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, να παραμείνουν υγιείς.
Κάποια βότανα μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια σαν μέρος του τρόπου ζωής του ατόμου, χωρίς να θεωρούνται “φάρμακα”. Υπάρχουν όμως και τα φαρμακευτικά βότανα για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, που η χρήση τους πρέπει να γίνεται με επίβλεψη του θεραπευτή. Φυσικά, η καλύτερη χρήση αυτών είναι η προληπτική, να προλαμβάνουν δηλαδή την εμφάνιση κάποιων προβλημάτων. Συγκεκριμένα , τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις όπου το άτομο γνωρίζει ότι έχει προδιάθεση προς κάποια πάθηση.
Συνίσταται η επίσκεψη σε εξειδικευμένο βοτανοθεραπευτή προκειμένου να προσεγγίσετε σωστά τη θεραπευτικό σας αίτημα και να δοκιμάσετε με ασφάλεια τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων.βοτανοθεραπευτής 

  • Ορισμένοι, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, ανατρέχουν σε ένα βιβλίο βοτανικής ή στο διαδίκτυο που δεν είναι πάντα ασφαλής πηγή πληροφόρησης, κι έπειτα επιλέγουν το βότανο που ενδείκνυται για το πρόβλημα υγείας τους. Δεν αντιστοιχεί πάντα ένα συγκεκριμένο βότανο για μια συγκεκριμένη πάθηση, πχ. το ζάκχαρο ή το έκζεμα. Επίσης, ένα βότανο δεν έχει μόνο μια ιδιότητα π.χ. αντιφλεγμονώδη δράση, έχει και άλλες ιδιότητες πέραν αυτής που χρειαζόμαστε για να ωφεληθούμε.
    Ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να είναι πολύπλευρο, και να χρειάζεται να κατανοήσουμε βαθύτερα τη ρίζα των συμπτωμάτων.
    Στην ολιστική βοτανοθεραπεία λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι:
    α. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του «βότανο-σύμμαχο» γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός.
    β.  Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο αυτοθεραπευτικός οργανισμός του ανθρώπου ώστε να πετύχει την   ίαση χρειάζεται την αλληλεπίδραση και συνεργασία περισσότερα του ενός, βότανα.
    γ. Δεν θεραπεύουμε τα συμπτώματα αλλά βρίσκουμε τη ρίζα της ασθένειας.                                                         δ. Δεν θεραπεύουμε την ασθένεια, θεραπεύουμε τον Ασθενή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μίγμα βοτάνων, ότι πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή του ειδικού θεραπευτή. Για τον σκοπό αυτό μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν κλινικό βοτανοθεραπευτή που είναι επαρκώς καταρτισμένος.

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ.
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο άρθρο ΔΕΝ υποκαθιστούν ιατρικές συμβουλές και έχουν ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ σε κάθε περίπτωση.

 

Author Info

Κλειώ Ανδρουλάκη

Σύμβουλος Ολιστικής Βοτανοθεραπείας Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός Ηχοθεραπεύτρια

No Comments