2810 242 279 info@enolo.gr

θεραπεία Ακμής με βιοσυντονισμό

image_pdfimage_print

ΑΚΜΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή (λατινική ονομασία Acne Vulgaris) είναι η πιο συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικο ζωή και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η κοινή ακμή η οποία είναι αυτή που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο, έχει το χαρακτηριστικό των μαύρων στιγμάτων η λευκών επαρμάτων.
header-types-of-acne-886x590-640x426

Στην φλεγμονώδης ακμή, μπορεί να δημιουργηθούν βλατίδες, δηλαδή μικρά κόκκινα σπυράκια και φλύκταινες, σπυράκια με πύον. Πιο έντονες και συχνά επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστες, που μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα για αρκετές εβδομάδες. Στην μη φλεγμονώδη ακμή παρατηρούνται μόνο τα μαύρα στίγματα.Η ακμή η οποία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 14-17 ετών για τα αγόρια, χωρίς όμως αυστηρό περιορισμό των χρονικών ορίων ιδίως για τις γυναίκες υποχωρεί βαθμιαία στην ενήλικο ζωή.

Πού οφείλεται η ακμή;

Δεν είναι γνωστά τα αίτια αν και είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι :

1. οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)

2. ορμονικές διαταραχέςimages

3. στρες

4. μετά από ερεθισμό του δέρματος

5. χρήση ορισμένων φαρμάκων (λίθιο, ανδρογόνα)

6. χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών

7. χρήση λιπαρών καλλυντικών

Επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του καθενός, γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να δείξουν υπομονή γιατί πρόκειται για μια επίμονη και χρονοβόρα πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη επειδή εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία, που τα άτομα είναι ήδη αρκετά ανασφαλή.

Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην παθοφυσιολογία της νόσου:

1) Η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους αδένες του δέρματος, εν μέρει γενετικά καθοριζόμενη, κυρίως από την τοπική δράση των ανδρογόνων και ιδιαίτερα της διυδροτεστοστερόνης μετά την ενζυμική δράση της 5α-αναγωγάσης

2) Το Propionobacterium acnes το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων και παράγει λιπάσες οι οποίες διασπούν τα λιπαρά οξέα του σμήγματος και θεωρούνται ουσιαστικοί παράγοντες στην παθογένεια της ακμής.

3) Η φλεγμονή, τόσο από το P.acnes όσο και από τη συσσώρευση του σμήγματος και την πίεση στα τοιχώματα του θυλάκου

4) Η στένωση της εξόδου του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου, από διαταραχή της κερατινοποίησης των κυττάρων

Η ακμή απαιτεί έγκαιρη αντιμετώπιση προκειμένου να μην υποτροπιάσει και να μην αφήσει ουλές. Επιπλέον, αν δεν γίνει θεραπεία ή δεν επιλεγεί η σωστή θεραπεία, η ακμή μπορεί να επιμένει για πολλά χρόνια. Ακόμη η «έγκυρη αντιμετώπιση» δηλαδή με την έναρξη του προβλήματος να καταφύγετε σε κάποιο γιατρό, δερματολογικό κέντρο ή νοσοκομείο, έστω κι αν θεωρείτε ότι το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αποτελεί την ασφαλή και μόνιμη λύση του προβλήματος. Η ακμή είναι νόσος, όχι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Χρειάζεται ιατρική βοήθεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε για το πρόβλημα σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ακμής είναι συνήθως εξανθήματα ή σπυράκια τα οποία οδηγούν σε κόκκινα σημάδια τα οποία με τον καιρό μπορεί να γίνουν ουλές. Τα σπυράκια περιέχουν σμήγμα (πύον) καθώς από τον ορισμό της η ακμή χαρακτηρίζεται ως φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Τα συμπτώματα αυτά συχνά βελτιώνονται γύρω στην ηλικία των 20 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μείνουν μόνιμα σημάδια.

Αντιμετώπιση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ακμή προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους εφήβους. Δεδομένου ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για αυτό το λόγο η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση και όσο πιο αποτελεσματική γίνεται.

 Με βιοσυντονισμό

%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%82

α)Στην αρχή πρέπει να γίνει διάγνωση με το διαγνωστικό μηχάνημα του βιοσυντονισμού, που διαθέτει το κέντρο μας , για να διαπιστωθεί εάν η φλεγμονή οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο,παράσιτο πχ σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο, επιδερμόφυτο κλπ

β)Μετά με το θεραπευτικό μηχάνημα RIFE εφαρμόζονται ειδικές συχνότητες για την εξάλειψη αυτών των μικροβίων

γ)Με ειδική συσκευή που εκπέμπει κβαντικό φως εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα για ανάπλαση της επιδερμίδας , ενεργοποίηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, εξάλειψη σημαδιών και ρυτίδων δέρματος με δράση σε κυτταρικό επίπεδο .Με το κβαντικό αυτό φως γίνεται ρύθμιση των εσωτερικών οργάνων του σώματος τα οποία αν δυσλειτουργούν εμφανίζουν προβλήματα στην επιδερμίδα του προσώπου

 

dimitra-card

 

 

Βιβλιογραφία

No Comments