2810 242 279 info@enolo.gr

Ηχοθεραπεία στην εγκυμοσύνη

image_pdfimage_print

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όταν η γυναίκα είναι έγκυος, μεταδίδει στο έμβρυο όλες τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνει, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό, την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα να βιώνει τις καλύτερες συνθήκες χαλάρωσης και γαλήνης, για να πετύχει τα μέγιστα όσον αφορά την υγιή νευρολογική και ψυχολογική ανάπτυξη του εμβρύου της.

Επιπλέον, η φωνή της εγκύου γίνεται αντιληπτή από το έμβρυο, μέσω της οστέινης αγωγιμότητας του ήχου, δηλαδή μέσω της σπονδυλικής στήλης της μητέρας. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας πρωταρχικός συναισθηματικός δεσμός αναμεσά τους. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό ο ήχος της μητρικής φωνής να γίνεται ευχάριστα αντιληπτός από το παιδί.

Ο Alfred Tomatis, από τα μέσα κιόλας του 20ου αιώνα,  διατύπωσε την άποψη, η οποία έχει πλέον επιστημονικά τεκμηριωθεί, ότι το αυτί του εμβρύου λειτουργεί από τα μέσα του 4ου  μήνα της κύησης. Στο τελευταίο τρίμηνο το έμβρυο ακολουθώντας την τροχιά της γέννησης τοποθετεί το κεφάλι του στο κάτω αριστερό τμήμα του κοιλιακού χώρου όπου υπάρχει η καλύτερη αντήχηση του ήχου. Η ακρόαση λοιπόν αρχίζει από τη μήτρα.tomatis-pregnancy

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και ειδικότερα μετά την 14η εβδομάδα, η μέθοδο Tomatis® μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου.

Με το ηχητικό πρόγραμμα για Εγκύους και Προετοιμασία Τοκετού της μεθόδου Tomatis® δίνονται στο έμβρυο τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα (μέσω των ειδικών ακουστικών που φορά η μητέρα) βοηθώντας το έμβρυο να αναπτυχθεί σε ένα ήπιο ενδομήτριο περιβάλλον απαλλαγμένο απο έντονες κινήσεις του αμνιακού υγρού οι οποίες απειλούν τις πρώτες ομαλές εγγραφές στον εγκέφαλο.

Με αυτό το τρόπο διεγείρεται το αυτί του εμβρύου και μέσω της διέγερσης αυτή προωθείται η ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας και γαλήνης που νιώθει μέσω της συναισθηματικής επαφής και επικοινωνίας με τη μητέρα του.

ΠΩΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TOMATIS ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ…

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ηχοθεραπευτικής Αγωγής Tomatis είναι ευεργετικά όσον αφορά το έμβρυο καθώς:

  • το τελικό αποτέλεσμα είναι η γέννηση (με μεγάλη πιθανότητα αρχικά ενός εύκολου τοκετού) ενός βιολογικά σφριγηλού μωρού με καλό μυϊκό τόνο,__________
  • προσαρμόζεται γρηγορότερα στη νέα του ζωή ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα αναπτυξιακά-ψυχοκινητικά στάδια (μπουσούλημα, ισορροπία, βάδιση, καλό συντονισμό κινήσεων, ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, οργάνωση και εκφορά του λόγου κ.α.) και
  • ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών στο μέλλον.

Τα θετικά αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και με τη κλίμακα Apgar στην οποία το νεογέννητο παίρνει τον υψηλότερο βαθμό.

ΠΩΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TOMATIS ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΜΕΝΑ…

Σύμφωνα με την έρευνα των Δρ. Penet και της Madame Tjordman στο νοσοκομείο Foch de Suresnes με δείγμα 223 εγκύων που ακολούθησαν το πρόγραμμα Tomatis για εγκύους, οδηγήθηκαν στα εξής συμπεράσματα:

-οι έγκυες νιώθουν περισσότερο σωματική και ψυχική ευεξία.

-βελτιώνουν τον ύπνο τους καθότι δεν υποφέρουν από άγχος και εφιάλτες.

-δεν υπάρχουν καταθλιπτικά αισθήματα στο τέλος της κύησης (με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης).

-ελαχιστοποιούνται οι πόνοι στην πλάτη και οι έγκυες περπατούν καλύτερα.

-οι έγκυες ακροάζονται καλύτερα και είναι πιο δημιουργικές.

-ενισχύεται η εργασία της μήτρας με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του χρόνου της γέννας και λιγότερες ωδίνες.

-οι μητέρες δε βιώνουν άγχος κατά την επιστροφή στο σπίτι τους και

-αποκτούν καλύτερη επικοινωνία και συναισθηματική επαφή με το νεογνό.

 

Η Ηχοθεραπευτική ΑγωγήTomatis® απευθύνεται σε έγκυες που επιθυμούν

  • να διασφαλίσουν ηρεμία στο ενδομήτριο περιβάλλον και την ψυχοσωματική ανάπτυξη του εμβρύου τους,
  • να αποβάλουν το άγχος που τους κυριεύει,
  • να βιώσουν μία κύηση χωρίς πόνους στη μέση και τη πλάτη και χωρίς προβλήματα στο περπάτημα τους,
  • να θωρακιστούν έναντι σε μια ενδεχόμενη επιλόχεια κατάθλιψη και
  • να βιώσουν μία φυσιολογική γέννα.

Author Info

Κλειώ Ανδρουλάκη

Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός Ηχοθεραπεύτρια μεθόδου Tomatis

No Comments