2810 242 279 info@enolo.gr

Ιγμορίτιδα-φυσικά μέσα θεραπείας

image_pdfimage_print

Ορισμός

 

%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη-μολυσματική. Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο η το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε υπάρχει ιγμορίτιδα.

 • Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.
 • Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες, αν και μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.
 • Η υποξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει 4 έως 12 εβδομάδες.
 • Η υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ετησίως χωρίς συνεχή συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων αυτών.

Αίτια

loizou1

 

 1. Ρινικοί πολύποδες: Είναι η ανάπτυξη ιστών που κλείνουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.
 2. Αλλεργικές αντιδράσεις: Ένας από τους παράγοντες εκδήλωσης αλλεργίας είναι και η μυκητιασική λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
 3. Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Ένα στραβό διάφραγμα (το τείχος μεταξύ των ρουθουνιών) μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας και ιγμορίτιδα.
 4. Τραύμα στο πρόσωπο: Ένα κάταγμα στα οστά του προσώπου μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των ρινικών κόλπων.
 5. Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Οι επιπλοκές της κυστικής ίνωσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ο ιός του AIDS-HIV και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική απόφραξη.
 6. Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σας, όπως τα κρυολογήματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυκνώσουν τις μεμβράνες των ρινικών σας κόλπων, εμποδίζοντας την αποστράγγιση της βλέννας και δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές.
 7. Αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονή που εμφανίζεται με τέτοιου τύπου αλλεργίες μπορούν να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας.
 8. Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών κόλπων.

Συμπτώματα

images-6
 • Δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη
 • Πόνος, ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη ή το μέτωπό
 • Μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης
 • Πόνος στο αυτί
 • Πόνος στην άνω γνάθο και στα δόντια σας
 • Βήχας, ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα
 • Πονόλαιμος
 • Δυσοσμία του στόματος
 • Κόπωση ή ευερεθιστότητα
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος -ημικρανία

Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-12
 1. Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
 2. Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
 3. Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
 4. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.
 5. Αποφυγή καπνίσματος
 6. Υγιεινή ζωή με ισορροπημένη διατροφή και συχνή σωματική άσκηση.

 

Ομοιοπαθητική  θεραπεία για την ιγμορίτιδα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να  θεραπεύσουν την ιγμορίτιδα. Ο φυσικός  Ομοιοπαθητικός τρόπος θεραπείας στοχεύει στην ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Ομοιοπαθητική θεραπεία για την ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπεύσει πλήρως και την οξεία και τη χρόνια ιγμορίτιδα αλλά   μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Μερικά από τα κορυφαία Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι:

Silicea:Ένα από τα καλύτερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας με πονοκέφαλο.
Belladona είναι πολύ ευεργετική όταν ένας ασθενής παραπονείται για ιγμορίτιδα με  βίαιο πονοκέφαλο,πυρετό και βήχα όταν οι εκκρίσεις πάνε προς τον λαιμό.
Kalli bichromicum: Για πολύ πηκτές εκκρίσεις και πόνο μεταξύ των ματιών.

Merc Sol: ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ιγμορίτιδα με ρινικό έκκριμα κίτρινο-πράσινο με ένα αίσθημα καψίματος και δύσοσμη σιαλόρροια. Ο ασθενής έχει ένα πονοκέφαλο με θερμότητα στο κεφάλι μαζί με ρινική καταρροή.
Pulsatilla Το κύριο σύμπτωμα για την επιλογή του είναι πράσινο-χρωματισμένο ρινικό έκκριμα το οποίο είναι ήπιο (χωρίς κάψιμο)  ανακουφίζεται στον ανοικτό αέρα, έχει πονοκέφαλο πάνω από τα μάτια και υπάρχει μια απόλυτη απουσία δίψας.

Αντιμετώπιση με βιοσυντονισμό και με cold Lazer

kryologimata_660

Υπάρχουν ειδικά προγράμματα  τόσο στο μηχάνημα Rife με συχνότητες που σκοτώνουν τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για την ιγμορίτιδα όσο και στο Cold Lazer το οποίο τοποθετείται στην μύτη

Η κόκκινη  ακτινοβολία λειτουργεί ως αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και ως ενεργειακή εξισορρόπηση των κυττάρων( biostimulative).Τα αποτελέσματά της είναι καλά στον έλεγχο του πόνου, στην ταχύτερη εξάλειψη της φλεγμονής, του οιδήματος και στην παροχέτευση της βλέννας .
Η Cold Laser θεραπεία της ιγμορίτιδας δεν έχει αντενδείξεις (με την εξαίρεση των γενικών αντενδείξεων, δηλ κακοήθων όγκων στην περιοχή ακτινοβόλησης, ή επιληψία), και  μπορεί  να συμπληρώσει τη θεραπεία με αντιβιοτικά, βλεννολυτικά, αντιισταμινικά, ομοιοπαθητικά και βότανα.

Φυσικές θεραπείες ιγμορίτιδας

 • Το χρένο
hreno-armorakia-idiotites-kai-hriseis1

Έχει ισχυρή ικανότητα να “καθαρίζει” τις ρινικές οδούς.

 • Τζίντζερ
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-4

Κάντε ένα τσάι τζίντζερ και προσθέστε ακατέργαστο μέλι, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

 • Το σκόρδο και τα κρεμμύδια
skordo_h_645_450

Και τα δύο αυτά είδη βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των μικροβίων.

 • Η βιταμίνη C
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-5

 

Είναι πλούσια στα τρόφιμα. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλει στην ταχεία ανάρρωση από την ιγμορίτιδα.

 • Λάδι με ρίγανη
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-8%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-6

Έχει μια ισχυρή αντι-ική και αντιβακτηριακή δράση.

 • Εκχύλισμα σπόρων από γκρέιπφρουτ
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-9

Έχει αντι-ιικές ιδιότητες.

 • Echinacea
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-10

Αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, συνίσταται  να το προσληφθεί στο πρώτο σημάδι της ασθένειας.

 • Αιθέρια Έλαια
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-11

Για να καθαρίσετε φυσικά τα ιγμόρεια, χρησιμοποιείστε έλαιο ευκαλύπτου και έλαιο μέντας τα οποία είναι άκρως αποτελεσματικά. Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορούν να ανοίξουν τα ιγμόρεια φυσικά, να απομακρύνουν την βλέννα και να συμβάλουν στην εξάλειψη των λοιμώξεων. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένα φύλλα μέντας και δυόσμου και να εισπνεύσετε για την αποσυμφόρηση των ρινικών σας οδών.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

images-5
 • Η ζάχαρη είναι τροφή των μικροβίων .
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά παράγουν βλέννα , οπότε συνίσταται η αποφυγή τους.
 • Οι επεξεργασμένοι σπόροι και το άσπρο αλεύρι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη παραγωγή βλέννας.

Βιβλιογραφία

http://www.earthclinic.com/cures/sinus_infection.html

http://www.home-remedies-for-you.com/remedy/Sinusitis.html

https://draxe.com/sinus-infection-natural-remedies/

http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/rehabilitacion-fis/laser_y_sinusitis.pdf

 

 

dimitra-card

Author Info

Dimitra Tilianaki

No Comments