2810 242 279 info@enolo.gr

Ομοιοπαθητικά φάρμακα στις ημικρανίες

image_pdfimage_print

Γράφει η Ομοιοπαθητικός Τυλλιανάκη Δήμητρα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ημικρανία είναι αξιόπιστα , ασφαλή και προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία . Στην πραγματικότητα, κάνουν θαύματα σε οξείες επιθέσεις ημικρανίας ή σε  χρόνια ημικρανία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ημικρανία επιλέγονται ανά μεμονωμένη περίπτωση από το ομοιοπαθητικό γιατρό. Τα μεμονωμένα συμπτώματα μελετώνται λεπτομερώς και αποφασίζεται για το κατάλληλο φάρμακο . Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα εντοπίζουν και καταπολεμούν την ημικρανία στη ρίζα. Σας παραθέτω κάτωθι τα ποιο συχνά ομοιοπαθητικά, όμως το ποιο σας ταιριάζει θα το αποφασίσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός ο οποίος θα συνεκτιμήσει εκτός από τα τοπικά συμπτώματα και τα ιδιοσυγκρασιακά σας χαρακτηριστικά

                                              30 Κορυφαία Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ημικρανία

migr

1) Belladonna   Ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ημικρανία που είναι παλλόμενη ή σφύζει
Η Belladonna είναι ένα από τα καλύτερα Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δεξιά ημικρανία με έντονο παλμικό ,ξαφνικό πόνο. Το πρόσωπο είναι κόκκινο. Το φως φαίνεται να επιδεινώνει τον πονοκέφαλο. Ο θόρυβος είναι αφόρητος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο ημικρανίας ή ένα λουτρό κεφαλής με κρύο νερό μπορεί να φέρει ημικρανία. Η σκληρή πίεση πάνω στο κεφάλι είναι ο μόνος τρόπος που αισθάνεται κάποια ανακούφιση .Τα συσχετισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κοκκινισμένο ή ζεστό δέρμα, κρύα πόδια και χέρια.
2)Glonoinum   Εξαιρετική Ομοιοπαθητική θεραπεία για κεφαλαλγία με υπερβολική συμφόρηση στο κεφάλι. Το κεφάλι το αισθάνονται πολύ μεγάλο, έτοιμο να σκάσει. Σε μια τέτοια ημικρανιακή επίθεση, οι ασθενείς με πόνο εμφανίζονται κρατώντας το κεφάλι τους στα χέρια. Τα μάτια φαίνεται να προεξέχουν. Έντονη βαρύτητα στο κεφάλι . Επίσης, η θερμότητα γύρω από το κεφάλι είναι αφόρητη. Η αποκάλυψη του κεφαλιού ανακουφίζει τον πονοκέφαλο. Η ημικρανία επίσης βελτιώνεται με τον ύπνο ενώ το περπάτημα επιδεινώνει τον πονοκέφαλο.Ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για έναν παλλόμενο πονοκέφαλο που συνοδεύεται από εξαιρετική ευερεθιστότητα. Συνοδεύεται με παλμούς στα αυτιά. Δεν μπορεί να ανεχθεί τίποτα ζεστό κοντά στο κεφάλι – ένα δροσερό, υγρό πανί μπορεί να βοηθήσει. Εξαιρετικό για πονοκέφαλο, που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο για πολύ ώρα.
3)Spigelia  Πολύ αποτελεσματικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για ημικρανία αριστερά
Η Spigelia είναι το πιο αποτελεσματικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ημικρανία στην αριστερή πλευρά, το μέτωπο και τα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος ξεκινά από την ινιακή περιοχή του κεφαλιού, επεκτείνεται προς τα πάνω και καταλήγει στο αριστερό μάτι. Ο πόνος είναι βίαιος, ανυπόφορος και παλλόμενος . Υπάρχει η αίσθηση μιας στενής ζώνης γύρω από το κεφάλι. Το σκύψιμο επιδεινώνει τον πονοκέφαλο. Μπορεί να εμφανιστεί σοβαρός πόνος στους οφθαλμούς. Η κίνηση των ματιών επιδεινώνει αυτόν τον πόνο.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών της καρδιάς ή άλλα προβλήματα καρδιάς, άκαμπτο λαιμό και ώμους.
4)Sanguinaria Canadensis  Καλή ένδειξη για την ημικρανία της δεξιάς πλευράς
Ο πόνος ξεκινάει από το πίσω μέρος της κεφαλής, δηλ. το ινιακό , ανεβαίνει και καταλήγει στο δεξί μάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο  μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Η νηστεία (χωρίς γεύματα) προκαλεί συχνά ημικρανία Είναι επίσης το φάρμακο που συνταγογραφείται όταν ξεκινάει ο πονοκέφαλος το πρωί, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαρκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Επίσης, το Sanguinaria Canadensis είναι ένα σημαντικό Ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ημικρανία στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης δακρύρροια, εμετό και οξεία ή διακεκομμένη κεφαλαλγία.

5)Iris Versicolor  Πολύτιμη Ομοιοπαθητική θεραπεία για ημικρανία με ναυτία, εμετό ή οξύτητα
Εμφανίζεται εμετός όξινης, πικρής γεύσης, με ρέψιμο και με έντονο κάψημο πίσω από το στέρνο και το λαιμό . Η όξινη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οδηγεί σε πονοκεφάλους. Κεφαλαλγία με διάρροια σηματοδοτεί τη συνταγογράφηση του Iris Versicolor. Αυτό το φάρμακο είναι επίσης χρήσιμο όταν η ημικρανία αρχίζει με θόλωση ματιών.Το Iris versicolor αντιμετωπίζει πονοκεφάλους ή ημικρανία που συνήθως έρχεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ή κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης.
6)Nux Vomica  Ομοιοπαθητικά φάρμακα για ημικρανία με γαστρικά προβλήματα
Το Nux Vomica είναι ένα πολύ αποτελεσματικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ημικρανία με γαστρικά προβλήματα. Η ημικρανία λόγω δυσπεψίας, μετεωρισμού, δυσκοιλιότητας και νεύρων δείχνει μεγάλη ανάκαμψη με τη χρήση του Nux Vomica. Η ημικρανία επιδεινώνεται μετά από λήψη καφέ, πικάντικων τροφίμων και αλκοολούχων ποτών. Ο πονοκέφαλος μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού. Το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να πιέσει το κεφάλι με κάτι σκληρό για ανακούφιση.

7)Natrum Muriaticum Ομοιοπαθητικό φάρμακο για επιθέσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
Ο πονοκέφαλος μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή κατά το πέρας του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ένα άλλο μοναδικό σύμπτωμα είναι η κεφαλαλγία  που αρχίζει με την ανατολή του ηλίου, συνεχίζει την ημέρα και εξαφανίζεται μετά το ηλιοβασίλεμα. Αυτό είναι ευρέως γνωστό ως ” πονοκέφαλος ανατολής-δύσης ηλίου”. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι σαν μικρά σφυριά που χτυπούν τον εγκέφαλο, το Natrum Muriaticum θα βοηθήσει. Το Natrum Muriaticum είναι επίσης η πιο κατάλληλη συνταγή για πονοκεφάλους σε κορίτσια σχολικής ηλικίας ή σε κορίτσια που είναι αναιμικά. Θεωρείται επίσης το καλύτερο φάρμακο όπου πριν από την επίθεση ημικρανίας υπάρχει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μύτη, τη γλώσσα ή τα χείλη .Αντιμετωπίζει κεφαλαλγία σχετίζεται καταπόνηση ματιών, τον πολύ ήλιο, τη θλίψη, την απογοήτευση ή την απώλεια αγαπημένου προσώπου.

8)Sepia Το πιο κατάλληλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ημικρανία σε γυναίκες γύρω από την εμμηνόπαυση
Η Sepia είναι το πιο κατάλληλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο για επιθέσεις ημικρανίας σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Η ημικρανία, η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια σε γυναίκες με άφθονη λευκόρροια, συχνά θεραπεύεται με την Sepia Ξαπλωμένη στην οδυνηρή πλευρά του κεφαλιού, ανακουφίζεται. Η κορυφή του κεφαλιού μπορεί να είναι δροσερή ,να έχει εξάψεις μαζί με ιδρώτα.Αντιμετωπίζει πονοκέφαλο συγκεντρωμένο στο αριστερό μέτωπο ή πάνω από το αριστερό μάτι.

9)Kali Phos Για ημικρανία λόγω άγχους
Σε περίπτωση εμφάνισης ημικρανίας που προκαλείται από άγχος, το ομοιοπαθητικό Kali Phos αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο. Η μοναδική ένδειξη για τη χρήση του Kali Phos είναι ότι το άγχος, οι εντάσεις και οι ανησυχίες οδηγούν σε ημικρανίες. Τέτοιες ημικρανίες είναι συνηθισμένες μεταξύ των φοιτητών που υποφέρουν από στρες στο σχολείο ή στο κολέγιο. Η εξάντληση και η αδυναμία συνήθως συνοδεύουν την ημικρανία .

10)Epiphegus  Σημαντικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για ημικρανία που προκαλείται από ψυχική ή σωματική άσκηση
Ο Epiphegus είναι ένα πολύτιμο Ομοιοπαθητικό φάρμακο για τη θεραπεία της ημικρανίας όπου η εξάντληση – διανοητική ή σωματική,πυροδοτει το επεισόδιο της ημικρανίας Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από υπερβολική προσπάθεια, ψώνια, ενθουσιασμό, κλπ. Ο πόνος χειρότερος στην αριστερή πλευρά . Χρησιμοποιείται όπου η παραμικρή απόκλιση από την καθημερινή εργασία επιφέρει μια ημικρανιακή κρίση. Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αύξηση του σάλιου, με τάση να φτύνει.

11)Cyclamen Ομοιοπαθητικό φάρμακο για ημικρανία που ξεκινά με οπτική αύρα ή διαταραχές
Το Cyclamen ενδείκνυται σε μεγάλο βαθμό για επιθέσεις ημικρανίας οι οποίες αρχίζουν με τρεμόπαιγμα, πυρετώδη σπινθήρες πριν από τα μάτια ή μειωμένη όραση. Αυτά τα οπτικά συμπτώματα που προηγούνται της ημικρανίας αναφέρονται ως αύρα. Το Cyclamen είναι επίσης χρήσιμο όταν η ημικρανία αρχίζει να αυξάνεται το πρωί. . Ο ίλιγγος, ιδιαίτερα όταν στέκεται, μπορεί να συνοδεύει τον πονοκέφαλο.
12)Το Ruta είναι ένα άλλο σημαντικό φάρμακο για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την καταπόνηση των οφθαλμών
13)Gelsemium ο πόνος ξεκινά από το πίσω μέρος του κεφαλιού και εκτείνεται μέχρι το υπόλοιπο κεφάλι ή μέτωπο. Μπορεί να αισθάνεται σαν μια ζώνη να είναι δεμένη σφιχτά γύρω από το κεφάλι. Η κεφαλαλγία προηγείται από μειωμένη όραση ή άλλες οπτικές διαταραχές. Ο πόνος μπορεί να εντοπιστεί στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Πόνος που επιδεινώνεται από το φως, τον θόρυβο, την κίνηση αλλά δεν επηρεάζεται πολύ από την αλλαγή της θερμοκρασίας. Ο πονοκέφαλος καλυτερεύει με τον ελαφρύ ύπνο και με την ούρηση. Το άτομο αισθάνεται κουρασμένο, βαριέται και είναι απαθές. Τα βλέφαρα βυθίζονται και το πρόσωπο φαίνεται εξαντλημένο. Δεν είναι πολύ ευερέθιστο, αλλά θέλει να μείνει μόνο.

14)Το Silicea είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο στην κεφαλαλγία, αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Όταν ένας ασθενής με κεφαλαλγία έχει το κεφάλι του δεμένο με μια πετσέτα ή μαντήλι, πιθανόν να υποδεικνύει ένα από τα δύο φάρμακα. Argentum nitricum εάν το κεφάλι είναι δεμένο σφιχτά. Εδώ έχουμε ανακούφιση από την πίεση. Και το Silicea αν το κεφάλι είναι δεμένο απλά για να το κρατήσει ζεστό. Ο πονοκέφαλος του Silicea  προκαλείται από την υπερβολική νοητική προσπάθεια. Το πρόσωπο είναι χλωμό κατά την έναρξη του κεφαλαλγία, αλλά μετά κοκκινίζει. Το σώμα είναι κρύο. Οι πόνοι έρχονται από το πίσω μέρος του κεφαλιού και είναι χειρότεροι από το δεξί μάτι και κάτω από το φρύδι. Ο θόρυβος, και η κίνηση επιδεινώνουν. Η ζεστασιά ανακουφίζει.Ο πονοκέφαλος της Silicea, όπως αυτός της Ignatia και του Gelsemium, ανακουφίζεται από την άφθονη ούρηση. Μια πρόσθετη ένδειξη για το Silicea είναι μια εξαιρετική ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής.

15)Το Menyanthes είναι παρόμοιο σε ορισμένα σημεία με το Silicea, αλλά η πίεση παρά η ζεστασιά ανακουφίζει

16)Strontium carbonicum. Αυτό είναι περισσότερο παρόμοιο με το Silicea, αλλά οι πόνοι αυξάνονται βαθμιαία στη μεγαλύτερη ένταση και στη συνέχεια μειώνονται. .

17)Αrgentum nitricum.
Ένα χαρακτηριστικό αυτού του φαρμάκου είναι ότι το κεφάλι φαίνεται υπερβολικά μεγάλο. Υπάρχει πολύ βαρετός πόνος στην αριστερή μετωπική περιοχή. Το Thuja έχει μια αίσθηση σαν ένα καρφί να οδηγείται στο μέτωπο. Η Ignatia και η Coffea έχουν επίσης αυτούς τους αιχμηρούς πόνους. Οι πόνοι κάτω από το Argentum nitricum αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής φαίνεται σαν να χάνει τις αισθήσεις του..

18)Cimicifuga. 
Αυτό είναι ένα άλλο φάρμακο για τη νευραλγική μορφή πονοκεφάλου και έχει κάποια πολύτιμα συμπτώματα. Αντιστοιχεί στην κεφαλαλγία των μαθητών και εκείνων που εξαντλούνται από την κόπωση. Πρώτα υπάρχει μια αίσθηση σαν η κορυφή του κεφαλιού να πάει να πετάξει Ο εγκέφαλος φαίνεται να κινείται σε κύματα και μπορεί να υπάρχουν τα συμπτώματα ενός αιχμηρού πόνου που εκτείνεται από το ινιακό ρύγχος μέχρι την μετωπική περιοχή, σαν να βγαίνει ένα μπουλόνι μέσα από το κεφάλι. Οι πονοκέφαλοι που είναι αντανακλαστικοί ή εξαρτώνται από κάποιο ερεθισμό της μήτρας ικανοποιούνται από αυτό το φάρμακο. Όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο ασθενής θα τρελαθεί, είναι ιδιαίτερα ενδεικνυόμενο. Πολλοί από τους πόνους αρχίζουν στο ινιακό ρύγχος και πάνε προς τη σπονδυλική στήλη. Υπάρχει μια τάση να κάμπτεται το κεφάλι προς τα εμπρός, το οποίο ανακουφίζει κάπως.
19)Melilotus alba. 
Ένα φάρμακο που συχνά παραβλέπεται στη θεραπεία των συμφορητικών μορφών πονοκεφάλου είναι ο Melilotus. Με αυτό το φάρμακο υπάρχει μια αίσθηση της έκρηξης, φαίνεται ότι ο εγκέφαλος θα σκάσει μέσα από το μέτωπο, οι πόνοι είναι έντονοι και παλλόμενοι και σχεδόν οδηγούν τον ασθενή σε τρέλα. Τα μάτια είναι κόκκινα σαν αίμα και ο πονοκέφαλος τείνει να επαναλαμβάνεται κάθε απόγευμα. Μερικές φορές ο πονοκέφαλος κορυφώνεται με ρινορραγίες, οι οποίες ανακουφίζουν. Οι συμφορητικοί πονοκέφαλοι, λόγω σεξουαλικού ερεθισμού, επωφελούνται γρήγορα από τη θεραπεία. .

20)Το Bryonia έχει έναν διαχωριστικό πονοκέφαλο. Και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ρευματικές περιπτώσεις. Σπάνια ενδείκνυται σε ασθενείς με πονοκέφαλο εκτός αν είναι το ιδιοσυγκρασιακό του φάρμακο. Η αίσθηση έκρηξης είναι χαρακτηριστική.
21)Cocculus indicus Πονοκέφαλοι ή ημικρανία που προκύπτει από ανησυχία ή αϋπνία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία και έμετο.

22)China Πονοκέφαλοι που οφείλονται σε αφυδάτωση, αδυναμία ή αναιμία.

23)Arnica  Πονοκέφαλοι που οφείλονται σε τραύματα κεφαλής.

24)Lachesis  Αριστερές ημικρανίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συμφόρηση, δυσανεξία στη θερμότητα,χειρότερα πριν την έμμηνο ρύση και καλυτέρευση αμέσως μόλις έρθει το αίμα.
25)Ignatia amara  Πονοκεφάλους από στρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς στην πλάτη και συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και αποχωρισμού.

26)Ranunculus bulbosis  Αντιμετωπίζει πονοκεφάλους που προκαλούνται από την αλλαγή του καιρού (ειδικά πριν εμφανιστεί η καταιγίδα).

27)Natrum Carbonicum Κατάλληλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο για πονοκέφαλο από τον ήλιο
Εκτός από το Glonoinum, ένα άλλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο που παρουσιάζει γρήγορα και αποτελεσματικά αποτελέσματα στον πονοκέφαλο από την έκθεση στον ήλιο είναι το Natrum Carbonicum. Ο ίλιγγος εμφανίζεται μαζί με πονοκέφαλο από την έκθεση στον ήλιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο πιεστικός πονοκέφαλος συνοδεύεται από θολότητα των ματιών, με θερμότητα στο κεφάλι και με συμφόρηση . Ο πόνος στο μέτωπο θα είναι οξύς σαν πυροβολισμό.

28)Calcarea phosphorica Πονοκέφαλος από νοητική , σωματική κούραση ο οποίος χειροτερεύει από τις αλλαγές καιρού από την πίεση του καπέλου,μετά το φαγητό .Καλυτερεύει με κρύα επιθέματα.Υπάρχει στο άτομο αίσθηση δυσαρέσκειας και ανικανοποίησης

29)Calcarea carbonica Πονοκέφαλοι δεξιοί,αριστεροί,μετωπιαίοι,άλλοι ξεκινούν από το ινίο και επεκτείνονται προς τα πάνω μέχρι το μέτωπο τόσο ισχυροί που τους τρελαίνουν.

30) Οποιοδήποτε από τα 1200 και πλέων φάρμακα που υπάρχουν στην Materia Medica που θα συγκεντρώνει τα περισσότερα ιδιογκρασιακά στοιχεία  του ασθενούς

Πηγή

Από την εκπαίδευσή μου στην Διεθνή Ακαδημία κλασσικής Ομοιοπαθητικής και από την Εθνική Ομοιοπαθητική Ιατρική συνεργασία για το Ευρωπαϊκό δίπλωμα

Author Info

Dimitra Tilianaki

No Comments