2810 242 279 info@enolo.gr

Λεμφικός καθαρισμός

12 Τρόποι για να καθαρίσετε την συμφόρηση της λέμφου σας

Το λεμφικό σας σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία σας από φλεγμονές και ασθένειες. Εάν αυτό είναι συμφορημένο, δηλ γεμάτο τοξίνες και απόβλητα, δεν μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημά σας να προστατεύσει αποτελεσματικά. Έτσι είσαστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ασθένειες. Η διατήρηση της ομαλής λεμφικής ροής είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία σας.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα- Λεμφική Κυκλοφορία

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και λεμφαδένων, που συνεργάζονται για να μεταφέρουν υγρά από τους ιστούς στο αίμα και αντίστροφα. Είναι βασικά το εσωτερικό σύστημα αποχέτευσης του σώματός σας και είναι παρόμοιο με το κυκλοφορικό σύστημα. Το κυκλοφορικό αποτελείται από φλέβες, αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία, για να μεταφέρει το αίμα σας. Το λεμφικό αποτελείται από λεμφαγγεία, που είναι μικρότερα από τις φλέβες. Αυτά μεταφέρουν ένα διαυγές, υδαρές υγρό που ονομάζεται λέμφος, καθώς και μόρια πρωτεΐνης, γλυκόζης και άλλες ουσίες.

Μέσω των λεμφικών αγγείων, το υγρό ταξιδεύει γύρω από το σώμα σας, οι δε βαλβίδες τους λειτουργούν ως «στοπ», για να εξασφαλίσουν ότι τα υγρά μεταφέρονται στο σωστό μέρος και δεν κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Εκτός από τα λεμφικά αγγεία και τους κόμβους, το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει και τους λεμφαδένες, που είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, ο θύμος αδένας και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Οι λεμφαδένες σας είναι ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού σας συστήματος. Βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του σώματός σας, όπως στον λαιμό, στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες, στο στήθος και στην κοιλιά. Οι λεμφαδένες σας παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, στην ανάρρωση από ασθένειες και στην επούλωση πληγών, επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας δημιουργούνται μέσα σε αυτούς. Μπορούν να αναγνωρίσουν επιβλαβείς οργανισμούς και να ενεργοποιήσουν την δημιουργία λεμφοκυττάρων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όταν έρχεστε σε επαφή με μικρόβια, βακτήρια ή τοξίνες, αυτά μπαίνουν στο σώμα σας και στο λεμφικό υγρό, το οποίο τους μεταφέφει στους λεμφαδένες σας, όπου αυτοί οι οργανισμοί παγιδεύονται και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να τους επιτεθεί και να τους καταστρέψει. Επιπλέον είναι υπεύθυνο στην διατήρηση των σωματικών υγρών σε ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι εάν το λεμφικό σας σύστημα είναι υγιές και λειτουργεί καλά, δεν θα έχετε κατακρατήσεις και πρηξίματα.

Αιτίες που πρήζονται οι λεμφαδένες

1)Το χρόνιο στρες-παραγωγή ελευθέρων ριζών
2)Οι χρόνιες ασθένειες
3)Προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο.
Το μεγαλύτερο μέρος του λεμφικού         συστήματος περιβάλλει το έντερό με τους     λεμφικούς του ιστούς (GALT)
4) Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό
5) Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
6) Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως Ιώδιο, Μαγνήσιο και η Βιταμίνη C
7) Κακή διατροφή

Συμπτώματα λεμφικής συμφόρησης:

  • Κούραση
  • Ακαμψία
  • Πόνος μυών και αρθρώσεων
  • Φούσκωμα
  • Κατακρατήσεις
  • Πρήξιμο του μαστού κατά τη διάρκεια του κύκλου
  • Κνησμός και ξηρό δέρμα
  • Εγκεφαλική ομίχλη
  • Πονοκέφαλοι
  • Αύξηση βάρους
  • Πρησμένοι αδένες
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Χρόνια κρυολογήματα, πονόλαιμος ή προβλήματα στα αυτιά
  • Δερματικά προβλήματα
  • Κυτταρίτιδα

12 Τρόποι για να καθαρίσετε τη λεμφική συμφόρηση

Ενώ το λεμφικό σύστημα είναι παρόμοιο με το κυκλοφορικό, σε αντίθεση με το αίμα, η λέμφος δεν έχει αντλία, επομένως πρέπει να βασίζεται στη σύσπαση για την μετακίνησή της. Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί εύκολα να «βουλώσει» ολόκληρο το λεμφικό σύστημα.  Η άνω περιοχή του στήθους σας γίνεται κλειδί για την τελική αποστράγγιση των τοξινών. Το θωρακικό σας κλουβί είναι μια κύρια λεμφική αντλία, που είναι απαραίτητη για την υγιή λεμφική ροή.

Ας δούμε τους 12 απλούς τρόπους για να καθαρίσετε τη λεμφική συμφόρηση.

 

1. Βαθιά αναπνοή

Θυμηθείτε, το θωρακικό σας κλουβί είναι μια κύρια λεμφική αντλία, που είναι απαραίτητη για την υγιή λεμφική ροή. Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή βοηθά στην κυκλοφορία της λέμφου.     Για να εξασκηθείτε σε βαθιά διαφραγματική αναπνοή, αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας μετρώντας μέχρι το 4,  κρατήστε την για 4 μετρήσεις, μετά εκπνεύστε για 4  μετρήσεις από το στόμα σας, κρατήστε χωρίς να αναπαύετε για 4 και μετά ξαναρχίστε από την αρχή. Σταδιακά αυξήστε τις μετρήσεις αυτής της αναπνοής. Επαναλάβετε αυτό 5 φορές ανά συνεδρία.         Αυτό να το κάνετε 3 φορές την ημέρα, για καλύτερα αποτελέσματα.

2. Αντιμετώπιση του καθημερινού στρες

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, ο διαλογισμός, η προσευχή, το να κρατάτε ημερολόγιο, το τάι τσι, η γιόγκα, ο χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα και το παιχνίδι με κατοικίδια μπορούν να σας βοηθήσουν, να μειώσετε το άγχος, να νιώσετε χαρά και να βελτιωθεί η λεμφική ροή

3. Καλή ενυδάτωση

Η λέμφος αποτελείτε από περίπου 95% νερό, επομένως το νερό είναι το κλειδί για τη σωστή υγεία και λειτουργία του λεμφικού σας συστήματος. Χωρίς αρκετό νερό, το λεμφικό υγρό δεν μπορεί να ρέει σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση λέμφου και αφυδάτωση. Η προσθήκη λεμονιού ή λάιμ στο νερό σας μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ενυδάτωσης. Μπορεί επίσης να ακολουθήσετε μια στρατηγική της Αγιουρβέδα, πίνοντας  ζεστό νερό κάθε 10 -15 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας για 2 εβδομάδες.

4. Τακτική άσκηση και κίνηση

Γυμναστήριο, τρέξιμο, κολύμπι, ορειβασία, παιχνίδι με τον σκύλο σας, δραστηριότητες  με τα παιδιά σας σε εξωτερικούς χώρους, χορός, άσκηση με βίντεο στο σπίτι ή  οικογενειακή πεζοπορία,  μπορούν όλα να ωφελήσουν το λεμφικό σας σύστημα.

5. Τραμπολίνο

Το ριμπάουντ-ανάκαμψη είναι μια μορφή κίνησης, που είναι φανταστική για τον καθαρισμό του λεμφικού σας συστήματος. Μπορείτε να βρείτε μίνι τραμπολίνα στο διαδίκτυο για οικιακή χρήση, προσφέροντας μια υγιεινή και διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα. Θα αισθανθείτε ξανά σαν παιδί, ενώ κάνετε τραμπολίνο και συγχρόνως θα σας κάνει καλό στην υγεία σας.

6. Ξηρό βούρτσισμα του σώματος

Το ξηρό βούρτσισμα είναι μια τεχνική της Αγιουρβέδα. Αυτή η τεχνική βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των τοξικών αποβλήτων, τονώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες ανοίγοντας τους πόρους, βελτιώνει το ανοσοποιητικό, αποτρέπει την κυτταρίτιδα, ξεκινά την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων του δέρματος και προάγει τον λεμφικό καθαρισμό. Βρείτε μια βούρτσα με μαλακές, φυσικές τρίχες. Αποφύγετε τις συνθετικές ή σκληρές τρίχες. Ξεκινήστε με ελαφριές, απαλές κινήσεις βουρτσίσματος, που κινούνται πάντα προς την καρδιά σας. Στο στομάχι κάντε δεξιόστροφη κίνηση για να βελτιώσετε και τη φυσική σας πεπτική ροή. Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι πριν το ντους, για να ξεπλύνετε μετά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

7. Θεραπευτικά λουτρά

Μπορείτε να κάνετε θεραπευτικά λουτρά προσθέτοντας αιθέρια έλαια, άλατα Epsom, θαλασσινό αλάτι, τζίντζερ και άλλες φυσικές ουσίες στο μπάνιο σας. Τα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα ή το λιβάνι είναι φανταστικά για χαλάρωση, ανακούφιση από το στρες, το άγχος και βελτίωση του ύπνου. Τα λουτρά με Epsom είναι φανταστικά για αποτοξίνωση, κυκλοφορία και λεμφική ροή. Τα λουτρά με θαλασσινό αλάτι είναι εκπληκτικά για φλεγμονές, αποτοξίνωση, ενυδάτωση του δέρματος και δερματικά προβλήματα. Μείνετε στην μπανιέρα για τουλάχιστο 30 λεπτά με μια χαλαρωτική μουσική.

8. Εναλλασσόμενο ζεστό- κρύο ντους

Η ξαφνική έκθεση στο κρύο κάνει σύσπαση των αγγείων περιορίζοντας την παροχή αίματος, ενώ η έκθεση στη θερμότητα διαστέλλει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία σας και έτσι διώχνει το αίμα σε περιοχές που το χρειάζονται. Το εναλλασσόμενο ντους με ζεστό και κρύο μπορεί να βελτιώσει τις φλεγμονές σας και να ενισχύσει τη συνολική υγεία σας. Ολοκληρώστε το ντους σας  ή την σάουνα με 30-60 δευτερόλεπτα κρύο ντους.

9. Μασάζ

Το μασάζ δεν είναι μόνο χαλαρωτικό και ευχάριστο, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και ανακουφίζει από συμπτώματα χρόνιου πόνου, κόπωσης, μειώνει τη συσσώρευση υγρών, αποτρέπει το πρήξιμο, βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών, βελτιώνει την απόδοση και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Το λεμφικό μασάζ έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κύτταρα σας να απελευθερώσουν τις τοξικές συσσωρεύσεις.

10. Θεραπεία σε υπέρυθρη σάουνα

Η εφίδρωση είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς του σώματός σας, για την απομάκρυνση των τοξινών. Οι υπέρυθρες σάουνες θερμαίνουν τους εσωτερικούς μύες, ωθούν τις τοξίνες στο κυκλοφορικό σύστημα και τις απομακρύνουν. Αυτές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις σάουνες ατμού. Ενώ στις παραδοσιακές σάουνες ο ιδρώτας που φεύγει από το σώμα σας περιέχει 97 % νερό και 3% τοξίνες, στις υπέρυθρες σάουνες ο ιδρώτας που φεύγει περιέχει  80% νερό και 20%  τοξίνες.

11. Βότανα

Εχινάκεια, Πικραλίδα, Ρόδι, Ραβέντι, ρίζα της Κολλιτσίδας, Φλοιός φτελιάς, ρίζα του Αστράγαλου, φύλλα Αγκινάρας, Sheep Sorrel, Graviola Chuchuasi, βιοενεργός Άνθρακας, Goldenseal, Καλέντουλα, Κόκκινο τριφύλλι, Ceanothus, Μαϊντανός, Cleavers είναι μερικά μόνο από τα πολλά βότανα, που προάγουν την λεμφική αποστράγγιση.

12. Διατροφή

Αυτό που τρώτε είναι σημαντικό μέρος τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας υγείας. Μια καλά ισορροπημένη Ιπποκρατική αλκαλική διατροφή, σας κάνει να νιώθετε καλά, τόσο απλά! Η διατροφή αυτή παράγει λιγότερα απόβλητα. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, του ραφιναρισμένου αλατιού, της ζάχαρης, των συντηρητικών, της γλουτένης και των γαλακτοκομικών, θα μειώσει τις πιθανότητές σας για λεμφική συμφόρηση. Φυσικές τροφές όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το τζίντζερ, τα εσπεριδοειδή, ο λιναρόσπορος και το σκόρδο είναι ιδανικά για λεμφικό καθαρισμό.

 

Βιβιογραφικές πηγές:

1. Choi, I, Lee, S, Hong, YK. The new era of lymphatic system: No longer secondary to the blood vascular system. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. 2012 Apr; 2(4): a006445. PMID: 22474611
2. Cueni, LN, Detmar, M. The lymphatic system in health and disease. Lymphat Res Biol. 2008; 6(3-4): 109–122. PMID: 19093783
3. LifeSpa: The Miracle of Lymph Link Here
4. Lymphatic Education & Research Network Link Here
5. Bollinger, T. 4 Ways to Keep Your Lymphatic System Healthy. Link Here
6. Vairo, GL, et al. Systematic Review of Efficacy for Manual Lymphatic Drainage Techniques in Sports Medicine and Rehabilitation: An Evidence-Based Practice Approach. J Man Manip Ther. 2009; 17(3): e80-e89. PMCID: 2755111
7. Hsiao PC, et al. Risk of breast cancer recurrence in patients receiving manual lymphatic drainage: a hospital based cohort study. Ther Clin Risk Manag. 2015; 11:349-358. PMCID: 4354455
8. Wolf A. The Effective Use of Small Non-dehydrating Doses of Epsom Salt in Epilepsy: A Study of One Hundred and Nine Cases. J Neurol Psychopathol. 1936 Jan; 16(63):213-8. PMID: 21610827
9. Provksch E, et al. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduce inflammation in atopic dry skin. Int J Dermatol. 2005 Feb; 44(2): 151-7. PMID: 15689218
10. Rhubarb. WebMD. Link Here
11. Sorrel. WebMD. Link Here
12. Hawrelak, JA, Myers, SP. Effects of two natural medicine formulations on irritable bowel syndrome symptoms: A pilot study. The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 16, No. 10. Link Here
13. Watts, CR, Rousseau, B. Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. A J Physiol Biochem Pharmacol. 2012; 1(1): 17-23. Link Here
14. Astragalus benefits. Indigo Herbs. Link Here
15. Graviola. WebMD. Link Here
16. Shevchuk NA. Possible use of repeated cold stress for reducing fatigue in chronic fatigue syndrome: a hypothesis. Behav Brain Funct. 2007 Oct 24;3:55. PMID: 17958903
17. Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014 May;6(5):199-209. PMID: 24926444
18. Bleakley C, McDonough S, Gardner E, Baxter GD, Hopkins JT, Davison GW. Cold-water immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;2:CD008262. PMID: 22336838
19. Versey NG, Halson SL, Dawson BT. Water immersion recovery for athletes: effect on exercise performance and practical recommendations. Sports Med. 2013 Nov;43(11):1101-30. PMID: 23743793
20. International Journal of Current Research and Academic Review. Effect of cold water immersion on blood lactate levels of table tennis players Link Here
21. Lateef F. Post exercise ice water immersion: Is it a form of active recovery? Journal of Emergencies, Trauma and Shock. 2010;3(3):302. PMID: 20930987
22. Brophy-Williams N, Landers G, Wallman K. Effect of Immediate and Delayed Cold Water Immersion After a High Intensity Exercise Session on Subsequent Run Performance. Journal of Sports Science & Medicine. 2011;10(4):665-670. PMID: 24149556
23. Yan SL, Matsutani LA, and Marques AP. Effectiveness of different styles of massage therapy in fibromyalgia: a systematic review and meta-analysis. Man Ther. 2015; 20(2): 257-64. PMID: 25457196
24. Ekici, G, Bakar, Y, Akbayrak, T, Yuksel, I. Comparison of manual lymph drainage therapy and connective tissue massage in women with fibromyalgia: a randomized controlled trial. J Manipulative Physiol Ther. 2009 Feb;32(2):127-33. PMID: 19243724
25. Mills PK, Zahm SH. Organophosphate pesticide residues in urine of farmworkers and their children in Fresno County, California. Am J Ind Med. 2001 Nov;40(5):571-7. PMID: 11675626
26. Heudorf U, Angerer J, Drexler H. Current internal exposure to pesticides in children and adolescents in Germany: urinary levels of metabolites of pyrethroid and organophosphorus insecticides. Int Arch Occup Environ Health. 2004 Jan;77(1):67-72. PMID: 14551781
27. Hannuksela ML, Ellahham S. Benefits and risks of sauna bathing. Am J Med. 2001 Feb 1;110(2):118-26. PMID: 11165553
28. Oosterveld FG, Rasker JJ, Floors M, Landkroon R, van Rennes B, Zwijnenberg J, van de Laar MA, Koel GJ. Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects. Clin Rheumatol. 2009 Jan;28(1):29-34. PMID: 18685882
29. Vatansever F, Hamblin MR. Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications. Photonics & lasers in medicine. 2012;4:255-266.
30. Crinnion WJ. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems. Altern Med Rev. 2011 Sep;16(3):215-25. PMID: 21951023
31. The Infrared Sauna Effect – Dry Sauna vs Steam Room Link Here

 

Author Info

Dimitra Tilianaki

No Comments